søndag 29. mars 2009

kan ikke lese
kan ikke skrive NrK1 dokumentarserie

"..bokstavene er så vakre (beautiful).."
Når bokstavene begynner å gi mening åpner en ny verden seg for Linda som i over førti år har ønsket å lese en bok hun har i sin nedstøvede bokhylle. Bokstavene gir ikke bare innblikk i poesiens univers men gir overstrømmelse av ...all annen informasjon. Reklame- og rabattskiltene treffer henne med stor kraft og tar fokuset bort fra det hun tidligere så: menneskene, arkitekturen og by-duenes bevegelser.

Tenk så utrolig mye vi får av bokstaver, tenk på all informasjonen som passerer deg og meg daglig -uten at vi nødvendigvis tar det innover oss.
Bokstavene er vakre og gir mening, ganske fasinerende..

Vi tar det for gitt at alle kan lese, alle kan skrive, men slik er det ikke.
Kreativ og riktig bruk av pedagogiske verktøy er vesentlig for å knekke den infløkte koden med å sette sammen lyder og bokstaver til ord, senere setninger. Når lyd ikke er tilgjengelig er det visuelle avgjørende det være seg samisk, norsk, engelsk eller gassisk, for ikke å snakke om tegnspråk. Tegn som må sees for å kommunisere.

Min datter bruker ikke lyd når hun snakker, øyenkontakten med ansiktsbevelgelser samtidig med tegn er naturlig i vår hverdag. Lydene I min stemme kan hun ikke høre så det har blitt mye leking med bokstaver og formen av ord som etterhvert har gitt henne det norske skriftspråk. Rart å tenke på…

Språk og kultur går hånd i hånd.
Samekultur?
Døvekultur?
Oslokultur?
Min identitet er visst sammensatt -og kultur er ett vidt begrep. Det som er sikkert er at den stadig er I bevegelse og bokstavene lever videre....