søndag 6. september 2009

Et Samisk Soria Moria Slott!Høstfesten ble et samisk kultursenter! Les hvorfor...:)

Årets samiske høstfest i Oslo ble en success. Jeg er så stolt over at Oslo Samiid klarer å lage bedre og bedre kulturarrangement i byen Første gang vi hadde visning av klær- nærmere bestemt kofter var i 2005 på Samisk Vinterfestival i Oslo. Da hadde vi koftewalk , der vi viste kofter fra ulike områder i Sapmi. Oslo samiid Searvi har medlemmer fra alle deler av Sapmi, og de viste villig frem sine flotte kofter den gangen. Dette er en arena der både unge og eldre møtes til hyggelig lag, treffer kjente og får styrket sin identitet. I år var det nye samiske designere som fikk vist fram sine kreasjoner. Anne Berit Anti studerer ved Kunsthøgskolen i Oslo. Sammen med andre designere laget de en flott framvisning av nyskapende samisk duodji! Stemningen nådde sitt høydepunkt da vår presidentkandidat Aili Keskitalo skridet fram som en stolt "ahkku"-som hun selv beskrev. Lyskasterne kastet glans over hennes "solens barn"!


Inka OS som er kjent for å lage nye kofter i knæsje farger har utviklet moderne tilbehør til den tradisjonelle koften. Graveniid duodji som har en veldig fin strikkekolleksjon som neste generasjon i den familiebedriften har designet. Graveniid duodji har lenge strikket tradisjonelle plagg, og er idag på god vei til å kunne kalles fashion design. Illja Magga fra Alta hadde en ungdommelig design og mange ungpiker som satt å så på sukket nok når de så de fantastisk plaggene som modellene viset fram.

Det er slike grundere og unge mennesker som NSR vil lage arenaer for slik at de kan knytte kontakter både med hverandre og andre interesserte som de helt sikkert vil ha nytte av i fremtiden. Jeg møtte en kjent designer i Oslo som var kommet ens æren for å se hvordan den samiske design verden ser ut. Jeg tror at møtesteder som dette kan hjelpe de videre med at de får utveksle erfaringer og drøfte felles utfordringer. Og forhåpentligvis også bli inspirert av by-samene som jeg mener er innovative og uredde! Iallfall har jeg fått ny inspirasjon til å kle meg, og jeg er en av de heldige som har en mor som er en mester i duodji. Hun syr og kommer ofte med nye måter å utforme drakten på. Jeg tror at hun er litt redd for at vi ungdommen slutter å bruke den tradisjonelle koften og dermed er hun forut slik at samekoften er et levende plagg som utvikles hele tiden!

Folk fra hele Sapmi kom til Oslo-by ens æren for å høre på musikken!
I år kom endelig den samiske bandet Orbina til Oslo-by. Oslo samiid searvi har ønsket å vise fram Sapmis "urband" i lengre tid. Fra den musikkgruppen har mange musikere og artister sprunget fram. De var nyskapende på 80-tallet, og man skulle tro de var utdaterte idag. Men neida, de imponerte med å spleise sammen joikedronnningen, Inga Juuso med rapping fra "Norske talenters" Fred Rene Ø. Buljo. Det var helt fantastisk å oppleve at det går ann å spleise sammen så mange ulike musikk musikksjangre; som blir til Sapmi MUSIKK, hvor Rogers (Ludviksen) sound var bærende gjennom hele kvelden!


Roger har jo satt sitt preg også i Mari Boines musikk. Jeg hadde den æren å overvære Mari Boines prisutdeling på torsdag, en helt spesiell opplevelse!
Høstfesten fikk også den æren av å høre smakebiter av Ann-Mari Andersens nye CD som kommer ut først i neste uke! Ann-Mari er vår store samiske kjendis- hun kom jo med i Norsk Melodi Grand Prix

Det er dette NSR jobber med: ulike samiske nærings- og kulturarbeidere møtes og får vist seg fram på arenaer utenfor de tradisjonelle samiske områdene!! Og det mener jeg at vi klarer på en utmerket måte. Amatører og profesjonelle på samme arena!Men vi må ikke glemme mange hjelpere og frivillige som står på dag og natt i minst seks måneder før arrangementer, all honnør og en stor takk til dem!Anne-Lise, Anne Berit, min mor Kare, Anne Margrete og leder i Oslo samiid searvi- Kari Lifjell!

2 kommentarer:

  1. Alltid en glede å være med på Oslo samiid searvi arrangementer!Masse hærlige mennesker og utrolig god stemning!SUPER godt jobba folkens!

    SvarSlett
  2. Hva skulle vi i Osloområdet gjort uten Oslo Sámiid Searvi? Uten tvil BEST! Både på politikk og FEST!

    SvarSlett